Het perfecte plaatje goed voor fotografie in Nederland?

Gisteren (31 oktober 2016) was de eerste aflevering van het RTL4 programma “Het perfecte plaatje” te zien. In het programma gaan zeven bekende Nederlanders aan de slag met fotografieopdrachten en volgt de kijker hoe de foto’s worden gemaakt.

Voordat ik het programma had gezien hoopte ik dat dit een boost zou geven aan de Nederlandse fotografie. Voornamelijk aan de waardering voor fotografie. Ik heb namelijk gemerkt dat de Nederlander wel erg makkelijk denkt over een goede foto. Dit programma laat enerzijds wel zien dat het lang niet altijd even makkelijk is om een goede foto te maken, of zelfs het perfecte plaatje.

het-perfecte-plaatje-winnaar-afl-1

Anderzijds hoor ik het commentaar van de jury en vraag me af of ze wel naar dezelfde foto aan het kijken zijn. De foto van Heleen van Royen bijvoorbeeld, de winnaar van de eerste aflevering, is niet bepaald “perfect”. De ketting, waar het hier om draait, is niet scherp, net als de rest overigens. Het model komt al aan de oppervlakte waardoor je net een stukje “verhaal” mist en zo zijn er nog wel meer opmerkingen. Helemaal niet erg, we kunnen hiervan leren om het volgende keer nog beter te doen.

Daarom is het commentaar van de jury ook zo lastig te rijmen met deze foto, de jury wil deze foto in de woonkamer aan de muur hangen. Is er dan niets op aan te merken? Geef alsjeblieft opbouwende kritiek, dan kunnen we daarvan leren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Show Buttons
Hide Buttons